Crkva i svijet

Sjećajući se Vukovara: 'Nikada više rata!'

2016.11.17.o miru

 

Papin nagovor o Isusu i Zakeju

angeluseng

(preuzeto sa stranice http://www.lastampa.it/multimedia/vaticaninsider/eng/the-angelus-cartoon)

Opširnije:Papin nagovor o Isusu i Zakeju

Držimo korak

2016.04.20.svijet

 

Opširnije:Držimo korak

Papa moli za obitelji u teškoćama

 

Obitelj je jedna od najdragocjenijih vrijednosti čovječanstva. Ali nije li možda i najranjivija?

Kad je obitelj izložena ekonomskim, zdravstvenim ili drugim teškoćama, djeca odrastaju u ozračju tuge.

 

Želim podijeliti s vama i s Isusom svoju molitvenu nakanu za ovaj mjesec:

Da obitelji u teškoćama prime potrebnu potporu da bi se dječica razvijala u zdravim i smirenim ozračjima.

Opširnije:Papa moli za obitelji u teškoćama

Kršćanstvo nije religija 'puke priče'; Bog je stvaran

2016.02.23.papa.01

"Govoriti, a ne činiti - to je obmana koja vodi ispraznosti. Koliki roditelji nazivaju sebe katolicima, a nikada nemaju vremena razgovarati sa svojom djecom, igrati se s njima, slušati ih." poručuje papa Franjo iz 'Svete Marte'.

Opširnije:Kršćanstvo nije religija 'puke priče'; Bog je stvaran

Somos hermanos – Mi smo braća

2016.02.13.papa.i.patrijarh.00

Bratski zagrljaj Franje i Kirila, most je koji ponovno ujedinjuje Zapad i Istok. Ne, vidljivo jedinstvo se nije dogodilo, ali prototip, slika, ikona jedinstva je "naslikana" plamenom Duha Svetoga. Nastavimo zajedno koračati ususret Kristu, koji sâm već hita k nama. Koračajmo zajedno, jer "somos hermanos" – mi smo braća!

Opširnije:Somos hermanos – Mi smo braća

Komunistički genocid nad Zrinjanima

Zrin.01

Prethodni dani obilježeni su u odavanju počasti prema žrtvama Domovinskog rata, prema žrtvama raznih totalitarnih režima, a Hrvatska dominikanska provincija je prije koji dan u Trogiru obilježila 70. godišnjicu otkako su komunisti streljali dr. sc. fr. Dominika Barača, dominikanca, čovjeka istine i socijalne pravde. Sve su žrtve dobile počast, zahvalu i molitvu, no za one koji su od komunista poginuli u Zrinu rijetko tko zna.

Opširnije:Komunistički genocid nad Zrinjanima

"Sinoda i spasenje duša" – jedan govor

2015.10.18.sinoda.01

Vaša Svetosti, Sinodalni očevi, braćo i sestre, ovdje stojim kao predstavnik Udruženja katoličkih liječnika iz Bukurešta...

Opširnije:"Sinoda i spasenje duša" – jedan govor

Dođe do njega, vidje ga, sažali se pa mu pristupi i povije rane

2015.10.05A

Zanimljivo je da danas, na prvi radni dan Sinode o obitelji, na sv. misi čitamo čitanje o milosrdnom Samarijancu, a u liturgiji časova kratko čitanje jutarnje molitve jasno kaže: „Govorite i činiti kao oni koji imaju biti suđeni po zakonu slobode. Jer nemilosrdan je sud onomu tko ne čini milosrđa; a milosrđe likuje nad sudom." (Jak 2, 12-13)

Opširnije:Dođe do njega, vidje ga, sažali se pa mu pristupi i povije rane

Što sveti Toma kaže o imigraciji?

2015.09.19a

Gledajući raspravu o imigraciji, gotovo se automatski pretpostavlja kako je glede tog pitanja stav Crkve na poziciji bezuvjetnog dobročinstva prema svima koji, bilo to legalno ili nelegalno, ulaze u državu.

No, je li to uistinu tako? Što Biblija kaže o imigraciji? Što Crkveni učitelji i teolozi kažu? Prije svega, što najveći Crkveni naučitelj, sveti Toma Akvinski, kaže o imigraciji? Nudi li njegovo mišljenje neki uvid u goruća pitanja koja tresu naciju i brišu nacionalne granice?

Opširnije:Što sveti Toma kaže o imigraciji?

O europskom „Apocalyptu“

2015.09.09.A

„Velika civilizacija ne može biti pokorena izvana, sve dok nije samu sebe uništila iznutra." Tako, na početku svoga filma o propasti srednjoameričke indijanske civilizacije, redatelj Mel Gibson citira američkog povjesničara i književnika Willa Duranta.
Gledajući pak ovih dana svu tu migracijsko – „izbjegličku" krizu, slušajući tolike medijske i ine glasove podrške useljenicima, te prozivanje vlada i naroda kako ništa ne poduzimaju, kao i strahove onih koji se pitaju što li će iz svega toga proizaći - taj citat mi se neumitno stao vrtjeti u glavi.

Opširnije:O europskom „Apocalyptu“