Evo, šaljem glasnika da put preda mnom pripravi

Los nios de la concha

 

„Evo ga, dolazi već — govori Gospodin nad Vojskama. Ali tko će podnijeti dan njegova dolaska i tko će opstati kad se on pojavi?“ Tako nas upozorava današnje čitanje iz knjige proroka Malahije. Jesmo li svjesni, da se ovih dana među nas spušta pravi Bog? Rađa se od Djevice Marije, Bog koji je Ljubav spušta se među nas grešnike, i u nama pali taj isti plamen ljubavi – ako smo mu spremni to dopustiti i ako smo spremni otvoriti svoja srca Njemu te ga istinski prihvatiti kao našeg Otkupitelja, Boga stvoritelja svega, našu Nadu i Spasenje.

 

 

Mijenja li ovo božićno vrijeme nas i naša srca? Bog je skoro pa već tu, a nekad pomislim, da se mi nismo ni pomakli s mjesta. Došašće je pri kraju, uspjeli smo kupiti bogate poklone za naše bližnje, ukrasiti svoje gradove i sela, naše su kuće i stanovi predivna igra šarenih boja, svjetlosti i  svih mogućih oblika, prelijepih mirisa i laganih melodija koje do kraja popunjavaju naše životne prostore. A naš život? Gori li u nama plamen, koji pali naš Gospodin svojim dolaskom, je li i naše srce ispunjeno i radosno?

 

U evanđelju nam Luka donosi izvještaj o rođenju Ivana Krstitelja. Kaže evanđelist, da je uistinu ruka Gospodnja bila s njime. Ivan je znao, da za njim dolazi netko kome nije dostojan odvezati ni remen sa sandala. Ivan, preteča Kristova, propovijedao je o Kristovu dolasku, te pozivao ljude i riječima i djelima, da poravnaju staze svoga srca za skori dolazak našeg Spasitelja. A mi, čujemo li tu poruku? Čak bi se usudio napraviti korak više i postaviti si pitanje: Naviještam li svojim životom Krista i njegov dolazak? Prepoznaju li ljudi u meni preteču Kristovu, Ljubav koja ovih dana (i svakoga dana) kuca na vrata naših srdaca?

 

Otvorimo zato svoja srca ova dva dana, ako to slučajno nismo učinili do sada, da novorođeno Djetešce u naše živote donese svoj mir te ražari plamen ljubavi svoje, koju smo pozvani ne samo držati za sebe, nego donositi u svijet u kojem živimo. Plamen ljubavi koji će nas odavati kao kršćane, plamen kojim ćemo svijet oko nas učiniti boljim za svakoga te će svatko osjetiti da je uistinu Bog koji se spušta među nas ljude, prava Ljubav i naše Spasenje.

 

Fr. Dajan Topalović