Učini kako mu naredi anđeo Gospodnji

St.-Joseph

 

Po proroku Jeremiji Bog navješta dolazak kralja iz Davidovog plemena. I ne to bilo kakvog kralja, nego onog koji će promjeniti cijeli jedan niz događaja. U knjizi proroka Jeremije se spominje kako se neće više Gospodina spominjati u kontekstu onoga koji je Izraelove sinove izveo iz Egipta, nego onaj koji je potomstvo doma Izraelova sabrao iz svih zemalja.

 

Taj kralj se nastanio u utrobi neznatne Djevice, koja je prihvatila tako velik izazov, tako veliku zadaću i to bez ikakve sigurnosti. U početku čak ni od svog zaručnika, Josipa iz Davidovog plemena. Koji ju je namjeravao otpustiti. Pošteni i milosrdni Josip koji ju nije htio izvrgnuti sramoti, isti kao i nebeski otac koji nas nikad ne želi osramotiti niti odbaciti. Dokaz je to da je i njega Bog s namjerom izabrao da bude hranitelj i branitelj Njegovog Sina i Blažene Djevice Marije. Bio je idealan za takvo poslanje. Također neznatni čovjek o kojem imamo tako malo zapisanog.

 

Sveti Josipe, jesi li bio svjestan da kada si sebi prigrlio Djevicu Mariju, da si uz sebe prigrlio Majku utjelovljenog vječnog Logosa. Od kojeg je sazdan cijeli svijet, sve stvoreno, i vidljivo i nevidljivo. Koji je i tebe sazdao i oblikovao u majčinoj utrobi. Da ćeš biti hranitelj onom koji cijeli svijet hrani svime stvorenim. Da ćeš biti odgojitelj onom koji poznaje sve tajne ovoga svijeta. Da ćeš biti muž bezgrešne Djevice, Bogorodici.

 

apprentice

 

Majko Marijo, hvala ti što si prihvatila biti Božjom Majkom i na svijet nam donijeti našeg jedinog Spasitelja. Što si nam otvorila vrata Kristovom dolasku. U tebi se ostvarilo sve ono što je rečeno po prorocima, što su mnogi iščekivali, vrhunac sveg djela Božjeg, trenutak kada se Bog nastanio među nama.

 

Fr. Mario Ilija Udovičić

 

holy-family-2