Tješite moj narod

Isus i janje
U prvom čitanju Bog po proroku Izaiji očituje svoju ljubav prema svome narodu. Tješite moj narod, Bog želi svoj narod utješiti i ohrabriti da mu priđe u susret, da mu se ne boji prići jer ga voli ne želi ga suditi već ljubiti.

 

U današnjem vremenu u kojem čovjek najviše ljubi sebe i ono svjetovno, u čemu je zarobljen dolazi nam ususret Božja ljubav koja je sposobna osloboditi tog malenog čovjeka zarobljenog u samoga sebe. Ljudi u dubini svoga srca čeznu za Božjom objavom, međutim Bog još više ljubi tog malenog čovjeka i želi mu objaviti ljubav koju nosi prema njemu. Bog nas po proroku Izaiji upućuje da ne budemo zagledani u prolaznost vremena u ove vremenite stvari, već da prianjamo s povjerenjem u njegovu ljubav prema nama. Jer sve ima proći, a samo Božja riječ ostaje. Sahne trava, vene cvijet, ali riječ Boga našega ostaje dovijeka!

 

U drugom čitanju vidimo ponovno ljubav kojom Bog ljubi malenog čovjeka. U drugom čitanju pozvani smo prepoznati sebe u toj izgubljenoj ovci, koliko puta smo u životu zalutali sa prave staze poneseni lažnim idolima i ispraznostima ovog svijeta, ali nas je Nebeski Otac u svojoj neizmjernoj ljubavi i strpljivosti uvijek vraćao na pravi put. U današnjem vremenu nije lako pronaći pravi put, bombadirani mnoštvom informacija, poneseni lažnim entuzijazmima i oduševljenjima lako se izgubiti. Ako smo izgubljeni unatoč tome što se zovemo kršćani, ne smijemo zaboraviti da imamo Oca koji nas traži, trebamo mu zavapiti za pomoć u svome srcu da nam pokaže put Istine i Mira.

 

 

Fr. Josip Bernard Knez, OP