Čvrsto utočište

vrsto utoite

 

Da se Isusovo rođenje očituje u duhu i sili otkriva nam  treći redak drugog poglavlja „Poklon mudraca“ u Matejevom evanđelju: Gdje je novorođeni židovski kralj? Kad je to čuo kralj Herod, uplaši se on i sav Jeruzalem.  Prorok Izaija također navještava silu Božju: Uzdajte se u Gospodina dovijeka, jer Gospodin je Stijena vječna (Iz 26, 4).

 

Te riječi istiću puninu milosti Božjeg samopriopčenja. Nada, radost, povjernje duhovne su snage čovjeka, koje mu omogućavaju  stabilnost u životu. Matej, također u svom evanđelju prikazuje lijepi, slikovni primjer duhovne čvrstine: Bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi, i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer — utemeljena je na stijeni. Naprotiv, tko god sluša ove moje riječi, a ne vrši ih, bit će kao lud čovjek koji sagradi kuću na pijesku. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću i ona se sruši. I bijaše to ruševina velika (Mt 7,24-27).

 

Kad zapuše olujni vjetar, životni valovi znaju lako prevrnuti ljudsku lađu i napuniti je s morom. Nada pruža čvrsto tlo, da krute životne okolnosti ne uzdrmaju čovjekovu samostojnost, jer je čovjek u stanju uravnotežiti se i opirati porazu, koji ga obuhvaća. Ljubav kao izvor povjernja, neda se kroz brige smesti, nego pruža čvrsto uporište. Riječi te zahvalnosti opisuju Psalmi o udijeljenju spasenja: Gospodine, spasenje nam daj! Gospodine, sreću nam daj! Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje! Blagoslivljamo vas iz Doma Gospodnjeg! Bog je Gospodin on nas obasjava! (Ps 118 26-27).

 

Fr. Josip Dolić, OP