Isus Krist - hranitelj duše i tijela

Umnaanje-kruha-400x266

 

Bog je milosrdni i pravedni sudac! Želi da svaki čovjek bude sretan i da u svojoj nutrini duše pronađe mir, da otvori srce, kako bi spoznao Božju postojanost. Čovjekova životna zadaća, sastoji se u tome, kako će na najbolji i najsavršeniji način postići spasenje, što bolje pripremiti dušu za konačni cilj, vječni život. 

 
Isus u evanđelju  preko umnažanja, pokazuje Očevu veličinu,  pokazuje Njegovu dobrotu prema čovjeku. Od malo kruha i nekoliko ribica, hrani na tisuće gladnih duša. Svaki bi čovjek isto to trebao raditi, tj hraniti i pojiti gladnoga i žednoga. Ljudsko srce ponekada ne zna što čini, skreće s puta odredaba i odlazi u neznatnu provalije. Iz dana u dan bi se trebali pitati, kuda ide naš život?! Kako ga možemo ispraviti ako smo skrenuli s puta? Tu nam pomaže evanđelje, ali i sama naša volja, koja će ponajviše u tome pomoći. Isus nam pokazuje Očevu ljubav, dariva nam je preko djela, ali i u tome, preko savršenstva, Bog se očituje. Isus je Pastir, koji vodi svoje stado, svoju Crkvu, koja putuje ovom zemljom već preko dvije tisuće godina. Onaj, koji neda da poklekne jest Duh Sveti. Vrijeme koje nam pomaže da uvijek iznova gradimo svoj život prema svetost jest Advent. Vrijeme u kojem iščekujemo rođenje malenoga Boga/Božića. Naša nas sloboda odvodi u beskraj i krajnost i gubimo se u tome. Razmišljamo o prevelikim ciljevima, koje mislimo da možemo ostvariti, ali nas naš um u tome zavara. Prema tome, trebamo na poseban način obnoviti u svojim srcima „mjesto“ za nešto novo, a to je za dolazak novorođenog Kralja. Advent nam pokazuje iščekivanje, dariva nam vrijeme, u kojem preispitujemo svoju savjest jer to je novo vrijeme, pripravak za ulazak u nešto novo, Novo Ljeto, s novorođenim Spasiteljem. Isus nam se svake godine očituje, pokazuje, dariva, rođenjem jer pokazuje da je i Bog i čovjek. Kroz ovo vrijeme ne da samo trebamo hraniti svoju dušu, nego i ostale duše, dobrotom i blagošću. Evanđelje nam pokazuje pravi put, kako bi postigli Kraljevstvo Nebesko kroz brigu i volju za druge. Jer ako budemo samo misli na svoje dobro, drugi će patiti oko nas, a štoviše naša duša. U svoju bit, trebamo usaditi dobro i brigu za drugoga. Drugima trebamo pokazati, ali i donijeti Boga, darovati radost, upotpuniti dušu mirom i veseljem.

 

SART-2014-08-03-1090x639

 

 

Gledajući i razmišljajući o Božjoj dobroti u evanđelju, trebamo si posvjestiti da smo mi ti, koji Isusa slijedimo, oni koji veličaju Njegovu dobrotu. Isus nam daruje svoje spasenje i otkupljenje, pastiri daruju svoje najveće dobro, kraljevi izdaleka donose darove, a mi? Mi darujmo sebe. Darujmo ono najveće što imamo, ljubav, dobrotu, blagost. Darujmo svoje srce drugima jer kako bi prepoznali Isusa u drugima i drugi u nama moraju prepoznati Isusa. 

 

Fr. Josip Širić, OP