Zašto, Gospodine, zašto si dopustio da odlutamo s tvojih putova?

thumb 585

Zašto, Gospodine, zašto si dopustio da odlutamo s tvojih putova? Zašto dade da nam srce otvrdne da se tebe više ne bojimo? (…) Svi mi kao lišće otpadosmo i opačine naše kao vjetar nas odnose. Nikog nema da ime tvoje prizove, da se trgne i osloni o tebe. Jer lice si svoje od nas sakrio i predao nas u ruke zločinima našim. Pa ipak, Gospodine, ti si naš otac: mi smo glina, a ti naš lončar – svi smo mi djelo ruku tvojih. (Iz 63,16b-17b; 64, 2b-7)

 

Zašto Gospodin dopušta da odlutamo od njega? Zašto daje da nam ljubav ohladi i srce otvrdne te da, u određenom životnom periodu, više nemamo ama baš nikakvog strahopoštovanja pred njegovim svetim Imenom, a ni pred njim kao svojim Stvoriteljem?

 

Činjenica je da puno tragičnih događaja u svijetu, kroz čitavu povijest ljudskoga roda, pa tako i danas, Gospodin dopušta da se dogode mimo naše volje. Možemo li onda, iz te činjenice, izvesti siguran zaključak da su svi ti tragični događaji rezultat Božje volje za nas?

 

Teško, jako teško! Upravo zato što smo kao ljudska stvorenja ograničeni pa stoga i svojim umovanjem nesposobni proniknuti u otajstvo Božjeg konačnog nauma s nama. Međutim, to nas ne priječi da slobodno možemo ustvrditi kako je svaku tu nevolju Gospodin Bog očigledno dopustio. S kojim pak razlogom? Eh, to je već drugi par rukava!

 

Jer mogao je dopustiti ili po volji svog providonosnog plana, ili po volji pale ljudske naravi koja se, direktno ili indirektno, suprotstavila njegovoj božanskoj volji, ili… pod prisilom i uvjetovanošću Đavla – itekako prisutnog i djelotvornog neprijatelja svega stvorenja.

 

Kako god bilo da bilo, konačan i potpun odgovor na to pitanje ostaje Misterij. Ipak, važnija od tog odgovora jest spoznaja da nas Gospodin Bog, naš otac i lončar, nikada ne napušta i uvijek upravlja k cilju krajnje svrhe zbog koje nas je stvorio. A kako bismo što uspješnije, slobodnije i efikasnije prispjeli k tome cilju, potiče nas da bdijemo – marljivim radom i budnošću nad svojim vrlinama, u ustrajnom duhovnom boju protiv lukavština, zavodljivosti i napasti Zloga.

 

trees-leaves-wind-pretty-sunset-grass-mountain-artwork-1600x768

 

 

fr. Gabriel Matej Baćak, OP