Ljudsko nepovjerenje u jamstvo Božjih čudesa

2016.12.19. Ljudsko 3

 Razmišljanje na dnevna čitanja, 19. prosinca 2016.

 

„Ne boj se, Zaharija! Uslišana ti je molitva: žena će ti Elizabeta roditi sina. Nadjenut ćeš mu ime Ivan. Bit će ti radost i veselje i rođenje će njegovo mnoge obradovati. Bit će doista velik pred Gospodinom. Duha Svetoga bit će pun već od majčine utrobe. Mnoge će sinove Izraelove obratiti Gospodinu, Bogu njihovu. Ići će pred njim u duhu i sili Ilijinoj da obrati srce otaca k sinovima i nepokorne k razumnosti pravednih te spremi Gospodinu narod pripravan.“ (Lk 1, 13-17)

 

Cjelokupni sadržaj Svetoga pisma prepun je, između ostalog, govora o raznovrsnim Božjim čudima i Gospodnjim čudesima. U njih nam je, kao ljudima, obično jako teško povjerovati, unatoč svim mogućim svjedocima koji su nam poslani da nam jamče istinitost dotičnog čudotvorstva.

 

2016.12.19. Ljudsko 1

 

Tako, u ovom svijetu prepunom laži, javnih obmana i zavaravanja, istina sve češće postaje vrlo relativna te mnogi upravo zato nerijetko upadaju u stanje malodušja, jer više ni sami ne znaju kome bi vjerovali. Nitko od nas nije imun na tu napast, jer ljudski je sumnjati i kritički preispitivati.

 

2016.12.19. Ljudsko 2Međutim, nemati povjerenje u nagovještaj Božjih glasnika – anđela, baš kao ni u riječi Isusa Krista koji je u svojoj božanskoj biti sama Istina i njezino izvorište, ogromna je šteta za svaku ljudsku dušu, koliko god u svojem životu bila izranjavana ljudskim obmanama koje su joj usadile pogubno nepovjerenje.

 

Tako, u današnjem evanđelju susrećemo primjer Zaharijinog nepovjerenja da će mu žena Elizabeta, nerotkinjom prozvana, u poodmakloj dobi začeti i roditi sina koji će biti velik pred Gospodinom. Isto tako, na vrlo sličan način, čitamo o anđelovom nagovještaju Samsonovog rođenja u koje je njegova majka, za razliku od Zaharije, ipak smogla dovoljno milosti i snage da povjeruje.

 

Zahariji se zbog toga oduzeo govor te je ostao nijem sve do Krstiteljevog rođenja. Ipak, zamjećujemo kako unatoč tomu Bog nije odbio njegovih molitava te se doista zbilo sve onako kako je anđeo nagovijestio. Ova nam zgoda iz evanđelja stoga jasno poručuje kako Gospodin izobilno udjeljuje svoje milosrđe poniznim i pravednim dušama te na njima očituje svoja čudesa, a onima koji su puni predanja, vjere i povjerenja u Njegovu Riječ, svoje milosrđe još dodatno udvostručuje.

 

Fr. Gabriel Matej Baćak OP