Pripravite put Gospodinu

2016.12.3. Ivan Krstitelj

 

 Razmišljanje na dnevna čitanja, 3. prosinca 2016.

 

„Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!“ Kakve putove da mi pripravimo onomu koji je Put, Istina i Život?

 

 

Čim je Krstitelj čuo glas One koja ima roditi Spasitelja, od radosti je zaigrao u Elizabetinoj utrobi. Herod i sav Jeruzalem su se uznemirili kad su čuli za rođenje Isusovo. Ista se stvar događa i 30 godina poslije, kad Ivan propovijeda o dolasku Krista, uznemireni farizeji i saduceji također dolaze, međutim iz krivih razloga, da čuju što se događa i nađu načina kako to zaustaviti, jer se veliko mnoštvo radovalo i dolazilo k njemu na krštenje. Zašto Herodu, saducejima i farizejima smeta dolazak Krista? Iz jednostavnog razloga jer njegov dolazak zahtijeva čovjekovu korjenitu promjenu. Zahtijeva odricanje od grijeha, zahtijeva upoznavanje i prihvaćanje sebe u Istini, zahtijeva budnost i borbu, jednom riječju zahtijeva obraćenje.

 

Analogno tomu, 2000 godina poslije, ista se stvar događa. Pred Božić mnogo ljudi dolazi u crkvu, neki iz radosti i iščekivanja Spasitelja poput Marije koja je pohodila Elizabetu da bi joj javila Radosnu vijest, drugi pak poput saduceja i farizeja dolaze vidjeti što se događa tu, koga se naviješta i zašto ga se naviješta. Takvima i danas Ivan Krstitelj kaže: „Tko li vas je samo upozorio da bježite od skore srdžbe?“ Ne kaže on to da bi kome zabranio pristupiti Isusu, već poziva na obraćenje i na pripravu za susret s njim. Istinsko milosrđe je ono koje u istini pristupa čovjeku i upućuje ga da pripravlja put Gospodinu.

 

Takav put je put napora, odricanja i poniznosti. Takav put je put križa. Kao što je grnuo k Ivanu Krstitelju cijeli Jeruzalem, Judeja i okolica jordanska, tako će i svi koji su krenuli putem križa željno tražiti „Jišajev izdanak, dignut kao stijeg narodima“. Na kraju takvoga puta čeka nas Kristovo slavno prijestolje – križ. Na križu dolazi do konačne pobjede. Tu dolazi do ostvarenja obećanja o kojima nam psalam govori: „On će spasiti siromaha koji uzdiše, nevoljnika koji pomoćnika nema; smilovat će se ubogu i siromah i spasit će život nevoljniku!“.

 

2016.12.3. Ivan Krstitelj 2

 

 

Kad gledamo Isusov put križa, možemo s pravom reći da je stravičan. Ako krenemo njegovim putem, ništa manje ne očekujmo ni od našega puta. Međutim, nismo sami na njemu. Kršteni smo Duhom Svetim s kojim smo vezani u punini nakon sakramenta potvrde. Duh Gospodnji tako počiva i s nama; duh mudrosti i umnosti, duh savjeta i jakosti, duh znanja i straha Gospodnjeg. Pavao nam također govori da nismo sami jer smo sa svim krštenima povezani neraskidivom vezom Duha Svetoga koji nas potiče na molitvu i na slavljenje Boga te smo tako u Njemu svi povezani.


Iskoristi ovo vrijeme došašća ne da bi se pokazao u crkvi koliko si redovan (ili neredovan), već ga iskoristi kako bi upoznao Onoga koji je radi tebe i došao da se mogneš uputiti na put obraćenja, svetosti i spasenja, na put križa. Nek nas sve u tome prati Blažena Djevica Marija, majka Božja i majka Crkve.

 

 

Fr. Karlo Alan Kevo OP