Žetva je velika, a radnika malo

2016.12.3. poslanje 2

 

 Razmišljanje na dnevna čitanja, 3. prosinca 2016.

Kako propovijedati bez poslanja? Da bi mogli donositi Radosnu vijest drugim ljudima, mi sami prvo moramo upoznavati i razvijati Radosnu vijest u našim srcima koja dolazi od Isusa po našem osobnom odnosu s njim u molitvi i prihvaćanju križa u svakodnevnom životu.

 

Što znači propovijedati ? Pričati o Bogu možemo svi, o Bogu pričaju i dobri i zli, i ateisti i agnostici, mirotvorci i nasilnici, ali donositi Isusa u tuđe živote mogu samo oni Kristovi učenici koji ga slušaju, koji dopuštaju da njegova riječ mijenja njihova srca i živote.

 

U današnjem Evanđelju vidimo kako se Isus sažalio nad velikim mnoštvom bez pastira. Isus uviđa kako su potrebe naroda kako onda tako i sada velike, kako je njegov narod potreban Očeve ljubavi i Istine. Dok je u isto vrijeme njegov narod okružen raznoraznim lažnim učiteljima i zamkama, Isus šalje učenike i daje im jedno veliko poslanje da donose samo jednu jedinu Istinu o njegovoj vječnoj ljubavi prema grešniku, onom malenom čovjeku i nadi koja nikada neće proći.

 

Svjestan da ne možemo sami propovijedati od sebe, da poslanje u njegovo ime dolazi od Oca, Isus nam daje zapovijed: Molite dakle Gospodara žetve, da pošalje radnike u žetvu svoju. Žetva je velika a radnika malo.

 

Isus nam daje zapovijed da molimo. Po molitvi nas Gospodin osposoblja za poslanje na koje nas poziva. Samo kroz osoban odnos s Isusom Kristom i prihvaćanjem Križa možemo ljubiti sebe i druge onom ljubavlju kojom je on ljubio nas.

 

 

Fr. Josip Bernard Knez OP