Mnogi će s istoka i zapada doći i sjesti za stol u kraljevstvu nebeskom

2016.11.28. satnik

 

Razmišljanje na dnevna čitanja, 28. studenog 2016.

 

Satnik je došao tražiti od Isusa ozdravljenje svoga sluge. Jedan isti takav satnik je bio na kalvariji i hladno promatrao kako se razapinje taj isti Isus. To nam govori kakvi su satnici tada bili. Ipak, to nije spriječilo Isusa da pokaže ljubav prema ovom satniku i ozdravi mu slugu. Mi smo ne rijetko slični satnicima, ali nas Isus ipak voli, čeka nas i želi nas upoznati sa svojim milosrđem.

 

Satnici su za vrijeme Isusove muke samo brinuli oko toga da dobro odrade „posao“, odnosno da izvrše naredbe Pilata. Što će biti sa Isusom uopće ih nije bilo briga. Tako i mi ne rijetko izgledamo za vrijeme mise. Samo je hladno „odradimo“ kao da nismo svjesni prisutnosti Kristove muke na svakom euharistijskom slavlju. To je samo jedan mali pokazatelj kakvi smo zapravo.

 

Ipak, Isus nas voli! Spreman nas je čekati. Iako smo daleko od njega, on čeka da i s dalekog istoka i s dalekog zapada dođemo do njega. Daleko smo kao i ti satnici. Neka nas to ne prestraši. Isus je spreman čekati nas, roditi se i umrijeti za nas. Moramo biti strpljivi sa samima sobom i ne očekivati da ćemo postati sveti preko noći. Govoreći o tom satniku koji mu je prišao, Isus kaže da nigdje u Izraelu nije našao tolike vjere. Na kalvariji, satnik je bio prvi koji je rekao one znakovite riječi: “Zbilja, čovjek ovaj bijaše pravednik!“. Rimski vojnik koji je Isusa probio kopljem u srce, kasnije je postao katolik i svetac (Sv. Longin).

 

Neka nam ti primjeri budu izvori nade da i mi možemo zajedno sa svim ljudima, bez obzira na to kakvi smo, okrenuti uvijek novi list i poći putem Krista. Ako je Isus pomogao onom satniku nema razloga zašto ne bi pomogao i nama. On je tu, samo ga moramo povući za rukav kao i satnik iz evanđelja. Isus je i sam rekao: "Mnogi će s istoka i zapada doći i sjesti za stol... u kraljevstvu nebeskom."

 

 

Fr. Ivan Babić OP