Advent

Pohodi nas Mlado sunce s visine

2016.12.24. mlado sunce 1

Razmišljanje na dnevna čitanja, 24. prosinca 2016. (badnjak)

 

Današnje svjedočanstvo iz Lukinog evanđelja donosi nam Zaharijin hvalospjev, hvalospjev koji slavi rođenje njegovog sina, Ivana Krstitelja. Ako pažljivo promotrimo ovaj odlomak iz Lukinog evanđelja uočit ćemo kako prevladavaju glagoli koji izriču Božje djelovanje i ispunjenje starozavjetnih obećanja dolaska Mesije koji će donijeti spasenje svome narodu.

Opširnije:Pohodi nas Mlado sunce s visine

Ljudsko nepovjerenje u jamstvo Božjih čudesa

2016.12.19. Ljudsko 3

 Razmišljanje na dnevna čitanja, 19. prosinca 2016.

 

„Ne boj se, Zaharija! Uslišana ti je molitva: žena će ti Elizabeta roditi sina. Nadjenut ćeš mu ime Ivan. Bit će ti radost i veselje i rođenje će njegovo mnoge obradovati. Bit će doista velik pred Gospodinom. Duha Svetoga bit će pun već od majčine utrobe. Mnoge će sinove Izraelove obratiti Gospodinu, Bogu njihovu. Ići će pred njim u duhu i sili Ilijinoj da obrati srce otaca k sinovima i nepokorne k razumnosti pravednih te spremi Gospodinu narod pripravan.“ (Lk 1, 13-17)

Opširnije:Ljudsko nepovjerenje u jamstvo Božjih čudesa

"Naumi da je potajice napusti"

Naumi da je potajice napusti 1

Razmišljanje na nedjeljna čitanja, 18. prosinca 2016.

 

„A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti.“

Sva čitanja ove IV. nedjelje došašća usmjerena su na skori dolazak Gospodinov, na činjenicu dolaska Spasitelja od Djevice, kao znaka s neba.

Opširnije:"Naumi da je potajice napusti"

Kristovo čovještvo

 

2016.12.17. isus 1

 

Današnja liturgija pred nas stavlja tekstove Knjige Postanka i početak Matejevog evanđelja. Već se ovdje vidi poveznica Starog zavjeta koji nagovješćuje Mesiju i evanđelja u kojem isti taj Mesija progovara.U prvom je pohvala lavu iz Judina plemena koji će vladati i kojem će se pokoriti svi narodi, a u drugom slijedi Kristovo rodoslovlje.

Opširnije:Kristovo čovještvo

Radost Božića

2016.12.12. radost Božića 1

 

 

Treća nedjelja došašća se u naziva još i nedjeljom radosti zbog ulazne pjesme koje je uzeta iz Pavlove poslanice Filipljanima: "Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: Radujte se!" (Fil 4,4). Kako se bliži proslava svetkovine Božića, radost bi se u nama trebala povećavati. Radosno iščekivanje dolaska velikog Boga koji se svijetu pokazao u obličju malenog novorođenčeta ide k svome vrhuncu. Pripravimo naša srca, za njegovo dolazak kako bi se mogao roditi i u našim srcima kao što se nekoć rodio u betlehemskoj štalici. 

 

Opširnije:Radost Božića

Zar se ne očistiše desetorica

2016.12.10. desetorica 1

 

 

„Zar se ne očistiše desetorica? A gdje su ona devetorica? Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca?“

Opširnije:Zar se ne očistiše desetorica

Pustinja je blagoslov koji nas vodi bliže Gospodinu


2016.12.5. pustinja

 

Razmišljanje na dnevna čitanja, 5. prosinca 2016.


Onaj koji jest Ljubav koja čovjeka oživljava i spašava od duhovne smrti najavljen je na usta mnogih starozavjetnih proroka. Tako prorok Izaija radosno kličući najavljuje procvat pustinje i zemlje sasušene o dolasku Mesije.  To se odnosi na sve nas. Mi smo ta pustinja koja treba procvasti.

Opširnije:Pustinja je blagoslov koji nas vodi bliže Gospodinu

Pripravite put Gospodinu

2016.12.3. Ivan Krstitelj

 

 Razmišljanje na dnevna čitanja, 3. prosinca 2016.

 

„Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!“ Kakve putove da mi pripravimo onomu koji je Put, Istina i Život?

 

Opširnije:Pripravite put Gospodinu

Žetva je velika, a radnika malo

2016.12.3. poslanje 2

 

 Razmišljanje na dnevna čitanja, 3. prosinca 2016.

Kako propovijedati bez poslanja? Da bi mogli donositi Radosnu vijest drugim ljudima, mi sami prvo moramo upoznavati i razvijati Radosnu vijest u našim srcima koja dolazi od Isusa po našem osobnom odnosu s njim u molitvi i prihvaćanju križa u svakodnevnom životu.

Opširnije:Žetva je velika, a radnika malo

Prva večer adventa s bogoslovima

2016.11.29. Prva večer u adventu s bogoslovima 1

 

U nedjelju, 27. studenog, u Kažotićevoj dvorani održana je prva večer već tradicionalnog "Adventa s bogoslovima" kojeg u župi Kraljice svete krunice svakog adventa upriličuju dominikanski bogoslovi. Tribina je održana pod naslovom " U zdravom tijelu zdrav duh". Na tu temu izlaganja su imali g. Sandi Imerović, fitness trener, svjetski i višestruki hrvatski prvak u bodybuildingu, te fr. Dominik Štefulić.

Opširnije:Prva večer adventa s bogoslovima

Mnogi će s istoka i zapada doći i sjesti za stol u kraljevstvu nebeskom

2016.11.28. satnik

 

Razmišljanje na dnevna čitanja, 28. studenog 2016.

 

Satnik je došao tražiti od Isusa ozdravljenje svoga sluge. Jedan isti takav satnik je bio na kalvariji i hladno promatrao kako se razapinje taj isti Isus. To nam govori kakvi su satnici tada bili. Ipak, to nije spriječilo Isusa da pokaže ljubav prema ovom satniku i ozdravi mu slugu. Mi smo ne rijetko slični satnicima, ali nas Isus ipak voli, čeka nas i želi nas upoznati sa svojim milosrđem.

Opširnije:Mnogi će s istoka i zapada doći i sjesti za stol u kraljevstvu nebeskom